Friday, January 20, 2017

Κυνηγοί αγρίων ζώων…

  • ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΛΙΘΙΝΟΣ
Έχετε γνωρίσει από κοντά κυνηγούς αγρίων ζώων;
Εγώ, πάντως, όχι!
Δεν είχα αυτό το σπάνιο προνόμιο ούτε θα το επιδιώξω.
Όσοι είχαν την ευκαιρία να τους συναναστραφούν μιλούν με τα χειρότερα λόγια γι’ αυτούς. Τα συνήθη επίθετα, με τα οποία τους κοσμούν, είναι: αλαζόνες και μικρόψυχοι. Κάποιοι, μάλιστα, διατείνονται απερίφραστα ότι πρόκειται για συμπλεγματικά άτομα.
Γόνοι βαθύπλουτων οικογενειών, σε στιγμές απόγνωσης, αναζητούν τρόπους για να διασκεδάζουν την πλήξη τους. Η περιήγηση κάτω από τον καυτό ήλιο σε αχανείς στέπες και το κυνήγι άγριων ζώων τους αναζωογονεί. Έτσι μόνο αποκτά νόημα η ζωή τους.
Με άκρα επιμέλεια οργανώνουν τις κινήσεις τους. Ο σχεδιασμός τους κρατά καιρό. Μελετούν την κάθε λεπτομέρεια. Δεν θέλουν με κανένα τρόπο να πληγεί το γόητρό τους. Ύστερα, ξεκινούν από τις πόλεις τους, εφοδιασμένοι με όπλα τελευταίας τεχνολογίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχουν.
Συνοδευόμενοι από καλούς γνώστες της περιοχής, όπου σκοπεύουν να αναπτύξουν τη δράση τους, προσεγγίζουν το θήραμά τους. Η προτίμησή τους στρέφεται πάντα σε όποιο είναι επιβλητικό. Πολύ γρήγορα το ανακαλύπτουν και το ξετρυπώνουν από τη φωλιά του. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλή υπόθεση. Η μάχη είναι άνιση αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα.
Όταν πλέον επιτύχουν τον στόχο τους θέλουν να καταφέρουν ένα τελευταίο πλήγμα στο άγριο ζώο που κατατρόπωσαν. Φωτογραφίζονται επιδεικτικά με το άψυχο σώμα του μπροστά στα πόδια τους.
Η φωτογραφία, που φροντίζουν εντέχνως να την επιδεικνύουν παντού, τους καταξιώνει στη συνείδηση των ομοτράπεζών τους. Συνιστά, έτσι θεωρούν, αδιάσειστο τεκμήριο της περιφανούς νίκης τους.
Ορισμένοι κυνηγοί, εκ του ασφαλούς πλέον, συνηθίζουν να ξαπλώνουν αναπαυτικά και να κοιτούν προς τον φακό. Χαρούμενοι, κρατώντας στο χέρι το πολυπόθητο τρόπαιο, δεν διστάζουν να κάνουν το σήμα της νίκης.
Ειδικά για αυτούς, όμως, δεν χρειάζονται σχόλια.
Τι να πει κανείς, άλλωστε, βλέποντας αποκρουστικές εικόνες;
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

No comments: