Friday, June 10, 2016

Η ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ…

ΟΣΑ ΜΑΘΑΙΝΩ για τις εφημερίδες και τα περιοδικά δεν είναι ευχάριστα. Παραδοσιακές εφημερίδες πάνε για κλείσιμο, δημοσιογράφοι βρίσκονται στην ανεργία, περιοδικά εξαφανίζονται… Όλα έχουν πάρει την κατηφόρα και το δημοσιογραφικό επάγγελμα έχει χάσει πλέον τον ορθό δρόμο κι αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης.


Ο ΕΝΤΥΠΟΣ ΛΟΓΟΣ σήμερα – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση της υψηλής αποστολής του Τύπου – σε καμιά περίπτωση δεν κάνει τον κόπο να απευθυνθεί προς τη φωτισμένη μερίδα του λαού και με το τεράστιο όπλο της έλξης και του ενδιαφέροντος που διαθέτει χάρη στο στοιχείο της ειδησεολογικής ενημέρωσης να χρησιμεύσει ως ανελκυστήρας των καθυστερημένων, αλλά, αντιθέτως, απευθύνεται προς τους καθυστερημένους αδιαφορώντας τελείως για τους άλλους.

Θα μου πει κανείς ότι κομίζω γλαύκας εις Αθήνας!!!! Ίσως, αλλά τα γράφω αυτά για να συμπληρώσω ότι το ίδιο δυστυχώς έχει αρχίσει να συμβαίνει και στο διαδίκτυο, όπου μετριότητες, ημιμαθείς και αυθάδεις μηδαμινότητες αλωνίζουν, υβρίζουν, βωμολοχούν, ασυναρτολογούν, τιποτελογούν, σιγουρότατοι για την ασυδοσία τους, ασφαλείς για την ανοχή του κοινού που τους διαβάζει, κρίνουν αξίες ηθικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές, εγχώριες και ξένες, με ύφος κουτσαβάκη, διαγράφουν πολύμοχθες προσπάθειες με μια μουντζαλιά, υπηρετούν πολιτικές, κομματικές, ή άλλες ιδιοτελείς και ακάθαρτες σκοπιμότητες…

Δεν είναι δυνατόν να ασχολούνται με την ενημέρωση του κόσμου οι παρουσιάστριες που ανεμίζουν τα χαρτονομίσματα των εκατό ευρώ και καλούν το κοινό τους να πάρουν μέρος στις κληρώσεις και αμέσως μετά ν’ ασχολούνται με το μουστάκι του Παπανδρέου ή να ψάχνουν για δολοφόνους, ή να παλεύουν να εξιχνιάσουν αν ένα δυστύχημα αυτοκινητιστικό ήταν εγκληματική ενέργεια!!!!

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ είναι οι δημοσιογράφοι που κρατούν ακόμη το τιμόνι και παλεύουν να λειτουργήσουν στη σωστή κατεύθυνση και να τηρήσουν τη δεοντολογία. Και περισσότερο θα έλεγα ότι οι ιδιωτικές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις έχουν τους δικούς τους κώδικες δεοντολογίες τους οποίους κώδικες φροντίζουν να τηρούν κατά γράμμα κάποιοι με την ιδιότητα του δημοσιογράφου που έγιναν υποχείρια του κάθε επιχειρηματία που ενδιαφέρεται μονάχα για την ακροαματικότητα ή την τηλεθέαση.

ΠΟΛΛΕΣ φορές κι εγώ έπεσα στη λούμπα μόνον προς μια κατεύθυνση. Και αναφέρομαι ότι αξιοποίησα υβριστικό λεξιλόγιο για τη συμμορία των κυβερνώντων. Απλώς, όπως και σε πολλούς άλλους πολίτες, ξεχειλίζει η οργή γι’ αυτούς που εξαπατούν κατ’ εξακολούθηση τον λαό κι έχουν υποθηκεύσει τη χώρα και τη ζωή μας για την επόμενη εκατονταετία. Αλλά αυτοί τσάκισαν τη λογική των λέξεων κι έχουμε και την πολιτική και στην καθημερινότητα τραγέλαφους εννοιών και είναι στιγμές που νιώθουμε ότι το λεξιλόγιο αρνείται να μας υπηρετήσει. Θα χρειαστεί να επανέλθω…


No comments: